El projecte s’enfoca a crear un servei altament innovador que millori la gestió energètica en temps real i l’optimització de la distribució d’energia.

15 de febrer de 2024

A ARCbcn-WATTEGA, juntament amb els col·laboradors Bamboo Energy i el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, hem començat a desenvolupar un servei que millori la gestió intel·ligent i l’eficiència energètica de les comunitats energètiques locals, tant a nivell de xarxa, com de l’edifici i l’usuàri adherit a la comunitat. És a través del projecte col·laboratiu d’innovació SMARATCEL II, que compta amb un pressupost total de 167.880€ finançats pel programa Agrupaciones Empresariales Innovadoras (AEI) i que dona continuitat al projecte SMARTCEL I de la convocatòria AEI de 2022.

El projecte s’enfoca a crear un servei altament innovador que cobrirà una àmplia gamma de necessitats en la gestió energètica en temps real i l’optimització de la distribució d’energia. Això s’aconseguirà mitjançant la integració i l’adaptació de dos mòduls clau: una plataforma de gestió de l’autoconsum compartit i la flexibilitat energètica, juntament amb un mòdul d’optimització dels coeficients de repartiment d’energia solar.

Durant la primera fase del projecte, el servei es va sotmetre a rigoroses proves i simulacions, aconseguint un nivell de Tecnologia de Readiness (TRL) 4. En aquesta segona fase, l’objectiu és portar el servei a un entorn rellevant i pràctic a través d’un pilot específic en una comunitat energètica, avançant cap a un TRL 6.

Característiques destacades de SMARTCELL II:

  • Gestió energètica avançada: es proporcionarà una solució integral per a la gestió energètica en temps real a comunitats energètiques locals, permetent una distribució més eficient de l’energia.
  • Optimització solar: se centrarà a optimitzar la utilització de l’energia solar, maximitzant la seva eficiència i aprofitament a la comunitat.
  • Testeig: a través d’un pilot concret en una comunitat energètica, el projecte s’acosta encara més a la implementació pràctica del servei.
  • Innovació col·laborativa: es beneficia de la col·laboració de diverses parts interessades, incloses empreses, institucions acadèmiques i autoritats locals, per impulsar la innovació a l’àmbit de l’energia.

Aquest projecte representa un pas significatiu cap a la creació de solucions energètiques més intel·ligents i sostenibles per a les comunitats locals. A més, contribuirà a l’avenç de la transició energètica i la descarbonització

Font: Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya