En només un any, ARCbcn passa a coordinar dos projectes europeus, el que constitueix una fita per a la nostra enginyeria i situar-nos en el top de Catalunya d’empreses en liderar projectes d’innovació.

30 de gener de 2023

La Comissió Europea va comunicar el 2022 que la proposta HYSTORE (Hybryd services from Advanced thermal storage Systems), liderada per ARCbcn, havia estat seleccionada com a guanyadora en la convocatòria d’abril del programa Horizon Europe 2021-2025.

El consorci, amb ARCbcn com a coordinador general, està constituït per 18 socis de 8 països diferents i compta amb un pressupost total de 9 M€ i una durada de 4 anys (2023- 2027).

L’objectiu general és desenvolupar i validar un conjunt innovador de conceptes – en total quatre- i serveis basats en estratègies i tecnologies d’emmagatzematge tèrmic (“TES” de l’anglès Thermal Energy Storage). A més, es pretén establir les condicions òptimes per a la prestació de serveis híbrids. És a dir, energia i potència, gràcies al desenvolupament d’un sistema d’agregació intel·ligent i una plataforma multiservei de codi obert.

El consorci cobreix tota la cadena de valor de l’emmagatzematge d’energia tèrmica així com tecnologies per a la seva interconnexió amb la xarxa i el seu funcionament òptim aprofitant els recursos de flexibilitat.

Els resultats es testejaran en quatre pilots a Irlanda, Àustria, Suècia i Espanya.

Com a novetat, s’ha aconseguit fer participar-hi un dels clients d’ARCbcn com a pilot demostrador; la Central de Reserves Montserrat, per al pilot espanyol on es testejaran diverses solucions tant a escala de sistemes com de xarxa.

Amb l’HYSTORE, es preveuen els següents principals resultats:

  • L’avenç tecnològic de l’emmagatzematge d’energia tèrmica (TES): fins a +150% de densitat energètica i -50% CAPEX en comparació amb l’estat de l’art (SoA).
  • Reducció significativa de l’esforç de disseny i instal·lació gràcies a directrius redefinides i estandarditzades que  permetin acoblar i integrar sistemes basats en emmagatzematge tèrmic amb sistemes d’agregació a xarxa que es poden federar en el context d’edificis i comunitats energètiques locals.
  • Aplicació de quatre casos d’ús en diferents climes, tant per a edificis connectats a sistemes FHC (calefacció/refrigeració urbana) com no connectats a DHC.
  • Aconseguir posar els sistemes TES en el camí del LCOS en 0,05€/kW/cicle per poder competir amb tecnologies elèctriques (bateries) en els mateixos entorns d’aplicació tenint en compte l’acoblament sectorial tèrmic-elèctric.

L’HYSTORE suposa el segon projecte europeu coordinat per ARCbcn, en el marc del programa Horizon Europe en poc més d’un any, el que constitueix una fita no igualada per les empreses de l’entorn i que posiciona a la nostra enginyeria al top de Catalunya a ser coordinadors de dos projectes d’innovació.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *