Participem al projecte coordinat pel CEEC i INNOVACC per aportar la nostra visió en el procés energètic global de la producció càrnica i millorar-ne l’eficiència energètica

20 de gener de 2023

El control dels equips de temperatura és essencial per assegurar la seguretat alimentària dels productes. La temperatura és un dels punts crítics en tota la cadena de producció dels aliments, i més concretament en productes carni, atès el seu alt contingut en aigua i nutrients. Així doncs, si s’alteren les condicions òptimes de refredament d’aquests, es poden modificar tant les seves qualitats organolèptiques i disminuir la vida útil dels productes a causa del creixement de microorganismes no desitjats. 

D’aquesta manera, una de les formes per poder prevenir riscos alimentaris i evitar la generació de residus alimentaris a causa d’una mala refrigeració i congelació, és mitjançant la utilització de sensors, registres i dades que es recullin diàriament i una anàlisi d’aquests en les plantes de fabricació. 

En aquest sentit, el projecte TECH-SLICE, coordinat conjuntament pel CEEC INNOVACC, té com a objectiu millorar l’eficiència dels processos productius de la sala de llescat de Vila Rovira SL des del punt de vista energètic. A partir de les dades capturades pels sensors d’ITISA, serà rellevant dur a terme una anàlisi d’aquests processos per poder aplicar mesures per a l’estalvi energètic de les diferents sales, tot aconseguint la màxima sostenibilitat i un impacte positiu en el medi ambient. Per aquest motiu, és important la participació d’ARCbcn, que aportarà l’experiència necessària adquirida en diferents àmbits industrials i donarà un valor afegir al projecte per donar una visió tant en el procés energètic global de producció de Vila Rovira com en aspectes més concrets per a la millora de l’eficiència energètica.

Aquest és un projecte interclúster, on el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) i INNOVACC treballen conjuntament per fer difusió del projecte i aconseguir un impacte entre els seus associats i el sector en general.

Els principals objectius del projecte són: 

 1. Estudiar la millor solució de sensorització de les diferents zones de treball, sales blanques i càmeres de refrigeració, així com els equips de producció d’aigua calenta de Vila Rovira SL. 
 2. La creació d’un software per poder controlar les diferents temperatures i pressions a temps real. Ajustar les hores òptimes de funcionament tant per poder optimitzar el consum energètic com per controlar les temperatures òptimes de llescat de l’empresa Vila Rovira SL. 
 3. Registrar tota la informació dels sensors de temperatura i pressió al núvol i integrar-la en el procés de producció de Vila Rovira SL per poder tenir una traçabilitat completa de les temperatures a les quals ha estat sotmès el producte final i poder garantir una correcta salubritat alimentària. 
 4. Monitorar internament les temperatures i pressions de les sales de treball i càmeres de refrigeració i poder regular-lo segons tarifes energètiques. 
 5. Alertes davant incidències a temps real, disposar d’alertes immediates davant qualsevol desviació de les temperatures establertes. 
 6. Estudiar els punts crítics energètics dels processos de Vila Rovira SL i aconseguir una millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions a partir de les dades recollides digitalment mitjançant sensors i integrar-los. 
 7. Incorporar els aspectes relatius a la gestió energètica de les instal·lacions i processos al sistema d’alertes anteriorment indicades per a facilitar la presa de decisions.

Participants:

 • Vila Rovira SL
 • Plana Hurtós Enginyers SLP
 • Esynapsing Intelligent Business SL
 • ITISA SL
 • Armengol & Ros Consultors i Associats SLP (ARCbcn)
 • Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC)
 • INNOVACC
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Els camps necessaris estan marcats amb *