El projecte de l’AEI ha començat la segona fase integrant el programari especialitzat IMHOIT per a la captació de dades des de dispositius IoT.

14 de desembre de 2023

El 2022 va posar-se en marxa el projecte PLATDAT I per definir i crear les bases tecnològiques per a l’adquisició i l’agregació de dades energètiques de forma no intrusiva i d’alta granularitat. Amb l’objectiu de continuar caminant cap un futur energètic més eficient i sostenible a partir de com capturem, compartim i utilitzem les dades del sector energètic, enguany continua la segona fase del projecte integrant el programari especialitzat IMHOIT per a la captació de dades de dispositius IoT amb l’avançada plataforma de comunicació de dades desenvolupada en la primera part. Aquesta fusió tecnològica permet la captura, encriptació i certificació de dades, que posteriorment s’agreguen i presenten de forma normalitzada per a la seva anàlisi i presa de decisions.

El projecte és una col·laboració entre el Clúster d’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), el Clúster Digital de Catalunya, i les empreses ARCbcn i IMHOIT. Compta amb un pressupost total de 276.475,00€ finançat pel Ministeri d’Industria, Comerç i Turisme a través del popular programa Agrupaciones Empresariales Innovadoras (AEI).

S’han establert el següents objectius claus:

  • Seguretat i Privadesa de Dades: PLATDAT II prioritza la seguretat mitjançant l’encriptació de dades utilitzant blockchain. Aquesta capa addicional de seguretat garanteix l’autenticitat i la confidencialitat de les dades recopilades, proporcionant una base sòlida per a les decisions futures.
  • Informació a Temps Real: L’obtenció de dades en temps real és fonamental per a una gestió energètica efectiva. PLATDAT II s’enfoca a investigar tecnologies que permetin obtenir dades amb la menor demora possible, permetent a consumidors i parts interessades prendre decisions fonamentades basades en informació actualitzada sobre producció i consum d’energia.
  • Foment de la Innovació: PLATDAT II no és simplement una plataforma; representa un espai dinàmic per a la col·laboració i l’intercanvi d’idees. Es busca fomentar la innovació en facilitar la interoperabilitat de dades de diversos dispositius, impulsant sinergies entre empreses, institucions acadèmiques i organismes governamentals per al desenvolupament de tecnologies energètiques sostenibles i disruptives.

FONT: Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya