ARCbcn ha estat l’encarregada del projecte d’instal·lacions de la nova obra amb Cantallops-Vicente com arquitectura

3 d’agost 2023

L’Hospital Universitari Vall d’Hebrón ha posat en marxa la nova planta d’hospitalització en salut mental per a infants i adolscents. El nou equipament, que ha comptat amb l’estudi Cantallops-Vicente en arquitectura i ARCbcn en l’enginyeria d’instal·lacions, reforça l’atenció en salut mental dels infants i adolescents i possibilita per primera vegada que l’ingrés per trastorn mental dels més joves pugui ser en un dispositiu assistèncial a la mateixa ciutat.

La nova planta ofereix cobertura a l’Àrea Integral de Salut de Barcelona Nord, que té una població de referència de 80.000 persones entre infants i adolescents, i es troba situada a la tercera planta de l’Hospital Infantil. Com ha apuntat la supervisora de Psiquiatria, Merche Rodríguez, en la inauguració “la seguretat preval a tots els espais: les superfícies són llises; els acabats, arrodonits, i hi ha un circuit de càmeres de videovigilància que centralitza l’equip d’infermeria”. La planta compta amb vuit llits, quatre en habitacions individuals, amb un disseny minimalista, materials naturals, com la fusta, i tonalitats clares, en una aposta pels beneficis de la cromateràpia. “Predomina el blanc pedra i el marró, un color que trobem a la natura, fomenta el sentit de la seguretat i de pertinença”, ha explicat Merche Rodríguez.

Realitat virtual immersiva i l’Espai Blau per treballar traumes i les emocions

Un aspecte rellevant d’aquest espai, segons informa l’Hospital en aquesta notícia, és la zona de distensió emocional equipada amb tecnologia Broomx per realitzar projeccions audiovisuals amb realitat virtual immersiva, i un altre espai singular és l’anomenat Espai Blau, una sala de contenció zero per ajudar a desactivar emocionalment pacients que es troben angoixats o requereixen una reducció d’estímuls ambientals. Està revestida d’un material tou per evitar lesions, el sostre és un vinil amb un cel blau, per induir la calma, i hi ha quatre fileres de llums de led regulables en color i intensitat, segons l’estat anímic del pacient. La porta té una finestra fabricada amb un vidre irrompible.

Font: Hospital Universitari Vall d’Hebron