L’equip d’ARCbcn participarà en la jornada GeoEnergia: el debat de la transició energètica en el territori i el rol de la geotèrmia, que organitza per tercer any consecutiu el Grup de Treball de Geotèrmia (GTG) del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i l’Institut Català d’Energia (ICAEN) amb l’objectiu de promoure i donar a conèixer el potencial de l’energia geotèrmica com a energia d’alta eficiència.

Per una banda, hi participarà Esther Izquierdo, directora de Consultoria Energètica i Sostenibilitat d’ARCbcn, com a presidenta del CEEC i, per altra banda, hi participarà Narcis Armengol, director general d’ARCbcn, com a membre del Grup de Treball de Geotèrmia del CEEC, moderant el debat obert “La transició energètica en el territori de Catalunya i el rol de la geotèrmia”.

Aquest any la jornada se celebrarà el 12 de novembre a l’auditori del Campus Cappont de la Universitat de Lleida en format híbrid (tant presencial com telemàtic). Comptarà amb 7 ponències i una taula rodona i s’hi presentaran dos projectes innovadors.

El potencial de la geotèrmia

La geotèrmia està sent una de les energies renovables catalitzadores més importants del procés de descarbonització del sector tèrmic a Europa. Suècia per exemple és al país que presenta una taxa de difusió (índex equivalent al nombre de bombes per cada1000 habitants) més elevada amb 120 unitats/1000hab, i actualment el mercat ja es troba molt madur amb una taxa de creixement baixa (entorn el 2,5%). En canvi, la situació a Espanya és la contrària. Fins als últims anys, aquesta energia ha estat penetrant en el mercat a un ritme molt menor que el que han tingut els països de l’entorn, i per això actualment és un dels que presenta una de les taxes de difusió més baixa (< 0,1 unitats/1000 habitants). No obstant això, segons l’informe del Consell Europeu de la Geotèrmia (EGEC) del 2019 sobre l’estat d’implementació, últimament presenta la taxa de creixement més elevada amb un 20% anual

La geotèrmia és la font renovable tèrmica 100% local que està disponible les 24 h/dia i els 365 dies/any de major eficiència i té un gran potencial de creixement i expansió en els pròxims 10 anys per tot el territori de Catalunya

Aquest 20% coincideix amb la dada que l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya monitoritza des del juliol del 2019 per Catalunya, a través de l’Observatori de la Geotèrmia mitjançant la Base de dades d’Instal·lacions de Geotèrmia Superficial de Catalunya (BdIGSCat). L’informe núm. 5 (agost, 2021) estima una potència inventariada >42,38 MWt i una taxa de creixement interanual del 19,7%. La geotèrmia és la font renovable tèrmica 100% local que està disponible les 24 h/dia i els 365 dies/any de major eficiència i té un gran potencial de creixement i expansió en els pròxims 10 anys per tot el territori de Catalunya. S’obre una dècada apassionant que el sector europeu ha anomenat ‘dècada geotèrmica’. Catalunya compta amb capacitats científic-tecnològiques, industrials i empresarials, potencial de recurs i necessitats de descarbonitzar suficients, per convertir l’energia geotèrmica en una alternativa solvent, fiable i insubstituïble al nostre territori. 

Us hi podeu inscriure en el siguiente enlace.

Programa

Fuente: CEEC